Blank Blank
Blank

Antikva Serva
Kulturgeografi & landskapshistoria

Blank
Blank Blank
Blank

 

Blank
Blank Blank
Blank

Bilder från Ryssland 2000

Kykra i Vologda
En kyrka i Vologda, länets residensstad. Komplexet hade nyligen rustats upp, kyrkorna var uppenbarligen nåt man satsade på tidigt.

Tältlägret vid Minino
Tältlägret på utgrävningsplatsen vid Minino.

Skelett Platsen hade varit handelsplats för ca 1000 år sedan. Uppe på en liten kulle fanns ett antal skelettbegravningar - de flesta från den tiden, enstaka från Mesolitikum. På bilden syns två kvinnoskelett från tidig medeltid, det ena av en tonåring. Kalkrik mark ger bra förhållanden för att bevara ben.

Magasin - Konsum!
"Magasin" - motsvarigheten till Konsum?

Klostret vid Kirillov
Sakralt landskap i Kirillov: ena innerhörnet av klostret. Förutom turismorientering med ikoner etc. visades även historia från andra världskriget. Kassa heter f.ö. detsamma på slaviska som på svenska.

Vy från Lipin Bor
Lipin Bor betyder "Lind Tallskog" direkt översatt. En del av trähusen hade restaurerats mycket vackert, andra inte.

Belo Ozero
Belo Ozero - Vita Sjön. Invid det under sovjettiden höjda vattnet låg under tidig medeltid en stor handelsplats och stad, som Birka fast i kubik. P.g.a vattenståndet fick man nu leta fynd i vattenbrynet, gräva gick inte.

Ödekyrka
Kyrkan var öde, urblåst och överväxt sen sovjettiden, kyrkogården var igenväxt men definitivt använd. Tämligen färska dekorationer och en vodkaflaska slängd i buskaget visade på en nyligen timad begravning. Här satsade man inte lika mycket på kyrkan som inne i residensstaden (ännu, i varje fall). Den kastade vodkaflaskan symboliserar verkligen ett slags uppgivenhetens landskap.

Leninski Prospekt Leninski Prospekt inne i Moskva, herrn själv som staty där borta i bakgrunden. Här finns säkert också uppgivenhet men den försvinner i ett hetsigt tempo, en ny ekonomi och ett symboliskt landskap av Leninstatyer, guldbelagda lökkupoler och stadsjeepar.

Upp

Blank
Startsidan
Landskaps-
arbete
Landskaps-
bilder

Sverige
Norge
Ryssland
Portugal
Italien
Colombia

Publikt
arbete
Referenser
Kontakt
Länkar
Blank Blank
Blank

Sidorna © Stefan Nilsson 2006-2007

Blank