Blank Blank
Blank

Antikva Serva
Kulturgeografi & landskapshistoria

Blank
Blank Blank
Blank

 

Blank
Blank Blank
Blank

Blandade bilder från Norge

Tallhed i Hedmark
En tallskog i Hedmark fylke, längs Militärvegen mellan Hamar och Elverum. Uppenbarligen är vägen gammal, för här finns stenåldersboplatser, bronsåldersrösen och s.k. Rödsmoterrasser.

Profil i Rödsmoterrass
Rödsmoterrasser är från små åkerplättar som tagits upp på sidorna av åsar i sådan här terräng. Detta är en profil grävd i en Rödsmoterrass, grävd i åsen i bakgrunden av föregående bild.

Gravfält med domarringar
Hunnfältet i Östfold fylke - helt bestående av ett tjogtal domarringar, eller stenkretsar som det skulle ha hetat på norska - järnålderstida gravar.

Raknehaugen
Mitt i det gamla Romerike i Akershus fylke ligger Raknehaugen, en av Nordeuropas största järnåldershögar (folkvandringstid), ca 100 m i diameter och 15 m hög, uppbyggd av tiotusentals timmerstockar. Wikipedia >>

Bogen på Osebergsskeppet Norges vikingahistoria är också om dess skepp. Här är bogen till Osebergsskeppet, ett fantastiskt flytetyg som användes för en begravning på fast mark.

Gokstadskeppet
Gokstadskeppet är ett annat med likartad historia. Vikingskipmuseet strax utanför Oslo skulle visst göras om för några år sen, men jag hoppas inte det är gjort för mycket... Museet är musealt intressant i sig.

Borgund stavkyrka Den avancerade träbyggnadskonsten omfattade förstås också de tidiga kyrkorna. Här är stavkyrkan i Borgund - en imponerande träkatedral! Tills man kommer intill den...

Urnes stavkyrka
Urnes är väl den som är äldst och mest omtalad, inte minst p.g.a denna gamla portal, som t.o.m gett namn åt en ornamentikstil. Ett otroligt arbete, och ett fantastiskt läge för en kyrka, ovanför den 444 m djupa Sognefjorden.

Upp

Blank
Startsidan
Landskaps-
arbete
Landskaps-
bilder

Sverige
Norge
Ryssland
Portugal
Italien
Colombia

Publikt
arbete
Referenser
Kontakt
Länkar
Blank Blank
Blank

Sidorna © Stefan Nilsson 2006-2007

Blank