Åter teknik- & industrihistoria

Sweet Home Arstuga >>

Byggbilder:

- 1: Början
- 2: Efter flytten
- 3: Bakgrund
- 4: Diverse smått
- 5: Vändskiva
- 6: Ballastering
- 7: Landskap
- 8: Beted-mixter

Banlogo

Byggbilder 3: Bakgrund

(050113) Bakgrunden höll formen ganska bra. Den sitter nu uppe längs hela banan, från Beted till Skillingsfors. Masoniten skruvades dels i plywoodskivan till vänster om Beted och i konsolerna bakom. Skarven mellan de båda skivorna hamnade precis där spåret mot Årjäng ska försvinna, vilket var ganska lägligt. Jag tror det kan bli bra sen med några träd framför hålet.

Bakgrunden på plats Bakgrunden på plats

Bakgrunden är sen skruvad i nerfarten till underjorden. En till skarv kommer bakom Skillingsfors. Där har skivan fästs i en bit fyrkanstav, ca 20x20 mm, som sitter som en ram bakom. En sista kort skiva kommer att sitta i gaveln på Skillingsfors. Där blir vinkeln rät men det får bli så. Eventuellt ska jag testa att böja en masonite även där, för att få ett rundad hörn, men radien blir troligen för liten. Iain Rice föreslår rullgardinsväv som bakgrund, kanske värt att testa...

Bakgrunden på plats

Här syns rälsbussen från Årjäng dyka ut ur gömmorna.

(050603) För nån vecka sen satte jag i datorn ihop några foton som jag tog i Beted i april. Jag gick då längs gamla banvallen, fotade, tog riktmärke i bildkant, flyttade mig till riktmärket hamnade i höger kant, fotade igen och fortsatte så en bit bortöver. Efter utskrift i svartvitt (slut på färgpatron...) tejpade jag upp dem på bakgrunden för att få en uppfattning om hur det skulle bli.

Bakgrunden med utskrifter Bakgrunden med utskrifter

Det gjorde dels mycket för intrycket, bara att få nåt annat än brun masonite bakom banan. Dels insåg jag vilka brister som fanns, hur jag skulle ha fotat etc... Men man lär sig och experiment är bra. Det som märks är att utskrifterna ska sitta lägre, för att det ska se bättre ut med horisontlinjen, samt att det är trixigt att få en sammanhängande himmel, trots att bilderna alla är tagna inom ca 15 minuter.

Bakgrunden med utskrifter Bakgrunden med utskrifter

På bilderna ovan syns hur utskrifterna bör sänkas för att det ska bli bättre, även om terrängen lutar uppåt från banvallen. Däremot lyckades skogshorisonten bli skapligt jämn, mestadels.

Bakgrunden med utskrifter

Dagens godståg till Skillingsfors passerar berget i kurvan söder om Beted. Mellan bilderna bakom ska sitta ett foto på dalgången söderut - men det fotot har jag inte tagit ännu...

<< 2: Efter flytten | 4: Diverse smått >>


Stefan Nilsson 2005 Info