Åter teknik- & industrihistoria

Sweet Home Arstuga >>

Byggbilder:

- 1: Början
- 2: Efter flytten
- 3: Bakgrund
- 4: Diverse smått
- 5: Vändskiva
- 6: Ballastering
- 7: Landskap
- 8: Beted-mixter

Banlogo

Byggbilder 2: Efter flytten

(041027) Våren 2004 flyttade jag från lägenhet till villa. Tågen fick ett eget litet rum i källaren, vilket gjorde att min tidigare raka hyllbana var tvungen att vinklas - men den ryms! Det hade gått att bygga banan i U-form, och därmed fått längre körsträcka mellan Beted och Skillingsfors, samt även kunnat förlänga Skillingsforsmodulen. Men jag kände att då skulle det aldrig bli färdigt...

Rummet, innan

Skenorna fick nu sättas med c/c 85 cm plus att jag fick skaffa ytterligare en. Dessutom satte jag konsolskenor även på tredje väggen för att kunna rymma fler moduler (Sn2, 0e).

Rummet, på gång Rummet, på gång

Dessutom hade jag bytt till mig en N-bana samt att jag ville ha en arbetsbänk med hurtsar - Solareturen i Karlstad säljer lämpliga grejor, billigt. Dessutom skulle Johannas Piko rundbana med "spetståget" (PCE) också få plats i det lilla rummet, så nu blev det till att grunna...

Rummet, på gång

Det gjorde bl.a att jag satte DVVJ-banan rätt högt, ca 150 cm över golv. Jag valde att skaffa IKEAs billigaste barstolar för att kunna sitta, och samtidigt se tågen i marknivå. Sen, med bakgrund och schysst belysning, kommer det nog att bli bra.

Allt på plats Allt på plats

Nu har jag också, äntligen, byggt ihop hörnen. Jag sågade helt enkelt isär de båda moduler det gällde (M3 och M5), rakt av, och pusslade sen ihop hörndelar av överblivna plywoodbitar. Det blev kanske lite väl mycket lapptäcke över det, men det får vara så. Det är i alla fall styvt och hållbart.

Hörnet

Nedan syns de nydragna spåren på modul 5 (vänster). Till höger syns på modul 3 en alltför modern rälsbuss på Skillingmarksbanan i kurvan in mot Beted. Där ska sen ett berg byggas för att skapa känsla av distans. Att linjen till Skillingmark böjer av åt höger blir dessutom mer likt förebilden.

Modul 5, hörndelen Modul 3, hörndelen

Under några dagar vecka 43 fixade jag så till banvall och spår på modul 3, i nya svängen från Beted. Gamla banvallsträckningen syns strax till höger om den nya.

Hörnet Ny banvall

Jag fotade av modul 3 och lade in tänkt landskap i Photoshop. Då fick jag bilden till höger nedan, som kommer att vara underlag för det framtida landskapandet. Möjligen ska andelen berg minskas till förmån för andelen gräs- eller åkermark, och så ska kanske sandstranden flyttas till vänster om Mörtbäcken...

Modul 3 Modul 3, landskapsförslag

(041030) Idag har jag grejat med elen (se sidan Det elektriska) samt med en växelomläggare, vändskivan och med en bakgrundsmasonite. Växelomläggarna kommer att bli pianotrådar som sticks ut genom sidan. Jag testade en idag och det funkade efter lite justering.

Växelreglage Växelreglage

Vändskivan var mest ett test för att se hur det kunde göras. Jag använde gammalt Meccano som skruvades fast under skivan. Själva vändskivan är den bit plywood som sågades bort tidigare. Först hade jag tänkt ha en vev ut genom sidan men jag kör nog helt manuellt ett tag.

Vändskivan Vändskivan

Vändskivan hamnade någon millimeter för lågt, så jag ska nog klä ovansidan med Northeastern liggpanel - vilket gör att det heller inte kommer att synas att det är lite "fusk"... På modul 1 satte jag också upp en första masoniteskiva som ska bli bakgrund, vätte baksidan och satte den i spänn. Ska få torka nu, får se om den håller formen imorron.

Test med bakgrund

<< 1: Början | 3: Bakgrund >>


Stefan Nilsson 2005 Info